IP TV Nedir?

Kayhan Aziz
6 min readFeb 3, 2021

--

Son yıllarda, teknolojideki baş döndürücü gelişmelerin sonucu olarak hayatımıza yeni kavramlar girdi. Bu yeni kavramlardan birisi de bu günlerde sıklıkla duymaya başladığımız IP TV oldu. Peki bu IP TV nedir? Dünyada ilk defa 2000'li yıllarda kullanıcılara sunulmaya başlayan bu sistem, internete bağlı cihaz sayısının günden güne arttığı günümüze gelindiğinde ise oldukça yaygınlaşmış durumda.

Tüm dünyada, alışveriş mecraları, eğitim ve öğretim dünyası, iş hayatı ve daha birçok platform çok hızlı bir şekilde internet ortamına taşınmakta. Yakın bir gelecekte, bütün televizyon yayınlarının da, IP TV teknolojilerinde olduğu gibi internet üzerinden verilebilecek olma ihtimali hiç de uzak gözükmemekte. Şimdi gelin, kullanımı gittikçe yaygınlaşan IP TV dünyasını biraz daha yakından tanımaya çalışalım.

IP TV Nedir?

IP TV nedir sorusunu genel bir teknik tabir ile cevaplamak gerekirse; internet protokolü üzerinden televizyon yayını olarak yanıtlanabilir. Başka bir ifade ile bu teknoloji, hızlı internet altyapısı sayesinde, uydu sistemlerinden aldığı görüntü ile televizyon yayını gerçekleştiren, kullanıcılarına interaktif özellikler sunan televizyon hizmeti olarak tanımlanabilir.

Günümüzde, klasik anlamda televizyon kullanımı, farklı uydu alıcılarının sağladığı TV kanallarının izlenmesi ile olmakta. IP TV nedir sorusuna ise bu klasik mantığın dışında, internette dolaşırken, Youtube’dan istediğiniz videoyu seçip izler gibi farklı yayınları izleme fırsatı sunmakta şeklinde cevap verilebilir. Hem de bu hizmeti herhangi bir konum ya da tek bir cihaza bağlı kalmaksızın alabilme imkânı tanıyarak vermekte. IP TV ile internet üzerinden yapılan tüm yayınlar, akıllı televizyon, akıllı telefon ya da bilgisayarınızın olduğu her yerden izlenebilmekte. Diğer uydu sistemlerinden farklı olarak sağladığı interaktif özellikler ile bu teknolojinin, televizyonu neredeyse bir bilgisayar haline getirdiği söylenebilir.

IP TV Ne İşe Yarar?

IP TV nedir ve ne işe yarar, sorusunun cevabı ise klasik televizyon yayınlarını çok seçenekli, interaktif ve özelleştirilmiş bir hale getirmekte şeklindedir. Bir NBA maçı izlerken, favori oyuncunuzun formasını satın almak istediğinizi ve bu işlemi ilgili oyuncuyu seçerek o anda yapabildiğinizi düşünün. Ya da izlediğiniz yayın ile ilgili sosyal medya iletişimi ile IP TV üzerinden anında yorum yapabildiğinizi. Bu teknolojinin göze çarpan diğer bir yanı ise kullanıcılarına kişiselleştirilmiş bir TV izleme fırsatı sunuyor olması.

Örnek olarak, haber programı izlemeyi seven birisiniz ancak spor haberlerinden hoşlanmıyorsunuz, spor haberleri çıktığında kanal değiştirmek yerine, spor haberlerinin ekrana gelmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca bu teknoloji ile izleyemediğiniz televizyon yayınlarını, kaçırdığınız maçları ya da dizileri video kaydı olarak izleyebilirsiniz. IP TV teknolojisinin sağladığı bir diğer avantaj da sunduğu geniş kanal ve program seçeneği. Bu sistem ile ulusal ve uluslararası yayın yapan binlerce televizyon kanalını izlemek, şifreli ya da şifresiz olarak sunulan film, dizi ve spor kanalı içeriklerine erişmek mümkün. Bunun yanında, hangi ülkede bulunursanız bulunun, IP TV ile bulunduğunuz ülke dışında yayınlanan programları izleyebilirsiniz.

IP TV Nasıl Çalışır?

IP TV kullanabilmek için öncelikle bir internet alt yapısına sahip olmak gerekli.Çünkü bu sistem ile yapılan işlem, televizyon yayıncılığının internet ortamından geçmesi durumudur. IP TV teknolojisi, klasik televizyon yayıncılığında olduğu gibi uydu, karasal yayın ya da anten üzerinden değil de internet ortamı ile televizyon yayını sunmakta.

Bu sistemde, önceden kaydedilmiş televizyon yayınları belirli sunucularda depolanmakta. IP TV hizmeti veren kuruluşlardan temin edilen, kurulumu ve internet bağlantısı yapılan IP TV kutuları vasıtası ilekaydedilen bu yayınlar izlenebilmekte.Cihazınıza kurduğunuz IP TV kutusu, şifrelenmiş veri paketlerini internet üzerinden almakta, üzerindeki yazılım bu verileri ve şifreleri çözmekte ve internet üzerindeki yayınların izlenebilmesine olanak tanımakta.

İP TV hizmeti alabilmek için belirtilen kesin bir internet hız gereksinimi olmasa da bu hizmeti veren firmalar, HD kalitede görüntü alınabilmesi için internet hızının 10mbps’in üzerinde olması gerektiğini belirtmekte.

IP TV Nasıl Kullanılır?

IP TV nedir ve nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız bunun için hizmet veren birçok kuruluş bulunmakta. Eğer bir internet altyapısına sahipseniz, İP TV hizmeti veren bu firmalardan birisi ile iletişime geçerek abonelik başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuruda bulunduğunuz firma öncelikli olarak size bir İP TV kutusu göndermekte. Bu cihazı bir uydu alıcısı yani receiver gibi düşünebilirsiniz. Kutu içerinde bulunan HDMI kablosu, adaptör, soketler, eternet kablosu gibi donanım malzemeleri ile sistemi cihazınıza rahatlıkla bağlayabilirsiniz.

İP TV kanalları erişimi için kurmanız gereken bir de yazılım var. Yazılım kurulumu için hizmet aldığınız firma size bir yazılım linki gönderir. Bu linkte, satın aldığınız hizmete ait bilgiler, İP TV kanalları, kanalları izleyebilmeniz için gerekli şifreler gibi bilgiler yer alır. Bu linkle gönderilen dosyayı cihazınıza kaydettikten ve İP TV kutunuza kopyaladıktan sonra yayınları izleyebilirsiniz. IP TV’yi akıllı televizyonunuzdan, akıllı telefonunuzdan ya da tabletinizden izleyebilmeniz için cihazınıza bir İP TV izleme programıkurmanız gerekecek, bunun için birçok alternatif olduğu gibi Chrome IPTV Player tercih edilebilir. Bu şekilde, kurulumunu yaptığınız bir İP TV kutusu kullanarak, evinizde istediğiniz yayını izleyebileceğiniz gibi evinizden ayrıldıktan sonra da bir mobil cihaz ile izlediğiniz yayına kaldığınız yerden devam etmeniz mümkün.

IP TV Yasal mı?

IP TV teknolojisi ile ilgili en çok merak uyandıran sorulardan birisi de IP TV yasal mı sorusu. IP TV teknolojisini kullanarak televizyon izlemek ile ilgili herhangi bir yasal engel bulunmamakta. Ancak bu platformun yasal olup olmaması ile ilgili dikkate alınması gereken husus şu: IP TV teknolojisi ile illegal yayınlar yapmak ya da bu illegal yayınları izlemek yasa dışı. Bugün, lisanslı yayınlar yaparak bu yayınları ücretli olarak kullanıcılarına sunan birçok televizyon kanalı bulunmakta. IP TV teknolojisi ile bu lisanslı yayınları sunmak ve lisans sahibinin bu yayından gelir elde edemiyor olması, suç teşkil etmekte. Bu nedenle IP TV yasal mı sorusunu, illegal yayın yapan yayıncılar ile legal yayın yapan yayıncılar için ayrı ayrı cevaplamak gerekmekte.

IP TV İzleyenler Ceza Alır mı?

IP TV iletelevizyonizlemek yasal olduğu için her IP TV kullanıcısı cezai yaptırım ile karşılaşmaz. Ancak bu konuda dikkate alınması gereken nokta lisans hakları olmakta. IP TV kullanıcısı illegal yayın yapan, lisanslı yayınları kullanıcılarına sunan bir firmadan IP TV hizmeti alıyorsa, Türk Ceza Kanunu’na göre cezai yaptırım ile karşılaşabilir. İllegal yayınları izleyen kullanıcıların yapmış oldukları bu eylem, Türk Ceza Kanunu’na göre ‘karşılıksız yararlanma suçu’ kapsamında değerlendirilebilirve kişi hapis ya da adli para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

IP TV Yayını Yapanlara Ceza Alır Mı?

Bugün IP TV teknolojisini kullanarak yasalara uygun şekilde yayın yapan firmalar olduğu gibi illegal yöntemlerle yayın yapan kuruluşlar da bulunmakta. IP TV teknolojisini kullanarak, illegal yayın yapmak ve lisanslı ürünleri herhangi bir karşılık ödemeden kullanıcılara sunmak, yasalara aykırı bir durum. IP TV yayını yapan bazı firmaların internet sitelerini incelediğinizde, binlerce televizyon kanalı için hizmet sunduklarını belirttiklerini ancak o televizyon kanallarının isimlerini listelemediklerini görürsünüz! Bu firmaların, yayın hizmeti sundukları sunucuları ise yurt dışında bulunduruyor olmaları da ayrı bir soru işareti! İllegal yayın yapan yayıncılar, lisanslı programlardan yararlandıkları için Türk Ceza Kanunu’na göre ‘karşılıksız yararlanma suçu’ işlemiş olurlar. Bunun yanında, Ticaret Bakanlığı bünyesinde, Reklam Kurulunun aldığı kararlar ile yüklü miktarda para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler.

IP TV Uygulamaları Hakkındaki Son Gelişmeler

Bugün, satın aldığınız ve kurulumunu yaptığınız bir IP TV ile temin edeceğiniz sayısız ücretli ve ücretsiz uygulamayı kullanarak, interaktif işlemler yapabilir, geçmişe yönelik programlara ulaşabilir, ulusal ve uluslararası birçok yayını izleyebilirsiniz. Örneğin birçok otel, kullandığı özel uygulamalarla, misafirlerine İP TV üzerinden memnuniyet anketi yapabiliyor ya da televizyon üzerinden alışveriş imkânı sunuyor. Bunun yanında, bütün dünya ülkelerinin televizyon kanallarını izleme imkânı sunan, Türkiye’ye ait 1000'in üzerinde kanalın izlenebildiği IP TV uygulamaları mevcut.

Son zamanlarda gelişen teknolojiler ve artan internet hızı ile birlikte, insanların birçok alandaki davranışları ve beklentileri değişti. Bu değişime televizyon izleme şekli de dâhil! Günümüzde, insanlara geleneksel yöntemlerle televizyon izlemek yeterli gelmemeye başladı. Artık kullanıcılar, daha çeşitli içerikler görmek, bu içeriklere istedikleri ortamda ve istedikleri cihazlarla ulaşmak, izledikleri içerikle ilgili o anda sosyal medya platformları üzerinden yorum yapmak istemekteler. IP TV nedir sorusuna verilen cevap olarak bu teknoloji kullanıcıların beklentilerine çözüm getiren bir platform olarak büyümeye ve hızla yaygınlaşmaya devam etmekte denilebilir.

Originally published at https://www.teknotomy.com on February 3, 2021.

--

--

Kayhan Aziz

Teknoloji konularında araştırmayı ve faydalı içerikler üretmeyi sever.